Het raadsel van de ventilatoren

Ja ja, ik dacht het al. “Waar heeft ze het nu weer over?”

Beademingsapparatuur voor in ziekenhuizen. “Ventilators.”

Er is hier een groot tekort aan die apparatuur.

De Britse regering had mee kunnen doen aan het gezamenlijke EU inkoopprogramma, ook al is het VK formeel niet meer deel van de EU.

“Wisten we niets van” zegt de Britse regering. “Kletskoek” is het commentaar vanuit een verbijsterd Brussel (volgens de Financial Times, en andere media). “Communicatieprobleem, dan.”

Er is hier iets heel vreemds aan de hand. Maar wat?

Het blijkt namelijk ook dat heel wat bedrijven – ook Britse – de regering hebben benaderd, Maar die werden genegeerd.

Tegelijkertijd gaat nu het nieuws rond dat Brexit-supporter Dyson die gaat maken (terwijl hij dat contract nog niet heeft en hij normaal stofzuigers en dergelijke fabriceert en beslist geen beademingsapparatuur voor ziekenhuizen).

Hebben ze – typisch Engels – gedacht dat men in andere landen last had van dit virus omdat het allemaal van die onnozele bananenrepublieken zijn in de ogen van mensen als Johnson? Of dat Britten – Engelsen – een betere mensensoort zijn en die gewoon niet ziek zouden worden?

Dat ze het aanbod van de EU hebben genegeerd is overigens ook typisch Engels. Liever doodgaan dan toe te geven dat je minstens een heel klein beetje ongelijk had met je Brexitdrang en toe te geven dat je nu die vreselijke ander misschien een heel klein beetje nodig hebt.

Hebben ze – helaas niet helemaal ondenkbeeldig, want we hebben van de Tories wel vaker te horen gekregen dat arme mensen maar beter kunnen uitsterven, alsof dat een andere diersoort zou zijn – gedacht dat ze misschien zo van wat mensen uit de lagere socio-economische klassen af zouden kunnen komen? Maar dat zie ik in de praktijk niet werken, want dan zou je de apparatuur aan sommige ziekenhuizen moeten onthouden, of iets dergelijks, dus dat zal wel net wat te ver gezocht zijn.

(Update 31 maart 2020: het schijnt wel zo te zijn dat 8000 stuks zich binnen de NHS bevinden en 4000 elders. Dat laatste is dus kennelijk in de particuliere gezondheidszorg waar de rijken gebruik van maken? Waar anders? Het leger, de luchtmacht en de marine, voor een deel, maar dat zullen er toch geen 4000 zijn.)

En hoe zit het met dat verhaal over Dyson?

Ik betwijfel dat we er ooit achter zullen komen. Maar je weet het nooit. De halsstarrige ontkenning dat er hier geen Russische politieke inmenging was hebben ze tenslotte uiteindelijk ook opgegeven, al is dat grotendeels ondergesneeuwd door het oprukkende coronavirus.

Maar de Britse regering lijkt nu ook China van heel veel dingen de schuld te geven. Verantwoordelijkheid nemen, dat ligt voor Britten heel moeilijk.

Als ik dat zelf doe, word ik daar ook vaak over aangevallen. Men lijkt het principe totaal niet te herkennen, dat idee dat je over de grenzen van je eigen kleine wereldje van het ikje uit kijkt. Men lijkt vaak te verwachten dat ik als een ras-egoïst te werk ga.

https://www.ft.com/content/f9051f66-cfbe-4b36-848e-3980225ae542

2 thoughts on “Het raadsel van de ventilatoren

 1. En nu is er dit: “Er is een tekort aan de reagentia voor de tests.” Zei de Britse regering inderdaad.

  Op Twitter zegt een labour MP (Bill Esterson):

  “There is a shortage of #covid19UK tests. Today, our chemical companies offered to make whatever the government needed. The government said no and then said there was a global shortage of chemical reagent. This must be fixed.
  @BBCNewsnight
  10.45pm.”

  Dat moet gisteravond zijn geweest. Geen idee wat daarin naar voren werd gebracht. Als ik erachter kom, voeg ik het hier toe.

  Like

Feel free to share your opinion below. (Note that I do screen comments on this website.)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.