Plaatselijke hulp aan elkaar

Ik tik dit op 29 maart.

Tot nu toe heb ik er nog niet veel van gezien. Hulp aan elkaar. Althans hier ter plekke. Er is in het VK en zeker ook hier waar ik woon enorm veel diepe armoede.

Ik heb op Twitter zitten praten over hulp aan de armsten zodat ze internet en telefoonverkeer kunnen houden. Mensen met prepaidkaartjes, die vaak de computers in de bibliotheken gebruiken, die nu allemaal dicht zijn. Openbare wifi, daar kun je nu ook niet bij.

De providers kunnen in hun databases gemakkelijk genoeg zien wie dat grotendeels moeten zijn en ze kunnnen dus ook in actie komen voor als er wat mis gaat, bijvoorbeeld door software-matig in te stellen dat mensen hun een of twee meest-gebelde nummers kunnen blijven bellen als hun tegoed op is en niet is verlengd.

Vanochtend las ik dat de providers inderdaad wat gaan doen.

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/29/broadband-providers-to-lift-data-caps-during-covid-19-lockdown

Mij is niet duidelijk of ook de prepaidkaartjes zijn meegenomen in die zorgen.

Op Twitter las ik ook over hulpgroepen. Daar zou men voedsel en dergelijke regelen voor mensen die slecht ter been zijn en dergelijke. Ik ben gaan kijken – misschien zou ik wat kunnen doen, wie weet – en zag hetzelfde gezanik en gezeur dat je hier altijd al hebt.

Dat er ergens een oudere dame in de supermarkt was die stilletjes een beetje op iemand mopperde omdat ze kennelijk de tijd kwijt was en dacht dat het het uurtje was waarin alleen oudere mensen mogen winkelen.

Dat soort onnozele dingen, daar kunnen ze hier eindeloos over zeiken.

(Je kunt dus merken dat ik nogal ben verengelst.)

(Overigens krijg ook ik vaak de “oude oma” behandeling in sommige supermarkten, niet nu, maar in het algemeen, bedoel ik. Kan ik gallisch van worden. Ik word altijd minstens 50 jaar jonger als ik naar Nederland ga, LOL.)

Nou snap ik wel dat veel mensen met ergernisjes zitten en dat iedereen zijn onzekerheid op een andere manier afreageert. (Ik ben laatst zelf op een avond ook boos de woning uit gelopen doordat ik last van gehack had.)

Maar moet dat nou echt in de groep die voedsel voor de zwakkeren in de samenleving zou regelen? Ik zag daar helemaal niets van, overigens.

Ik heb zelf een andere groep opgezet, aangespoord door Avaaz, ook al doe ik niet eens aan Facebook. Twee mensen melden zich aan en waren een dag later weer weg. Ik heb de groep weer opgedoekt. Dit soort gezeik heb ik hier namelijk altijd, altijd dat “rot op, we moeten jullie vreemdelingen niet” en dat geldt voor iedereen die niet in dit stadje is geboren.

Ik zag een andere groep in een klein plaatsje in de buurt waar mensen wel degelijk bezig waren met voedsel regelen voor elkaar.

Ik ken het stadje waar ik zelf in woon dus als vaak heel erg lastig en ook in de rest van Engeland staat deze plaats erom bekend dat de sfeer hier bikkelhard en ongastvrij is, hoewel sommigen het tegendeel beweren.

Gelukkig valt het op straat momenteel erg mee met het venijn. Toch maak ik me zorgen om oude mensjes die in hun eentje thuis zitten. Ik zag sommige van die mensen de afgelopen dagen op straat en je kunt zien dat de meesten zorgen aan hun kop hebben. Wat als je de een of andere kwaal hebt of heel slecht ter been bent? Wie zorgt er voor hen? Geen idee.

Wie zorgt er voor de mensen die normaal al enorm worstelen met eten op tafel zetten? Je kunt niet meer even naar de pandjeswinkel. Ik heb geen idee of de voedselbank open is. Vast wel. Maar die kan lang niet genoeg doen en die zal nu bovendien enorm krap zitten.

Komt bij dat de voedselvoorziening – leveringen aan de supermarkten –  ook in de problemen schijnt te zijn gekomen of schijnt te komen.

Gaan wij hier later net als in Spanje ook veel overleden mensen in hun woningen vinden?

O. Ik vergeet te zeggen dat ik nog steeds niemand ken in Engeland. Ik denk niet dat dat ooit nog veranderd, maar ik ben er nu zo aan gewend dat ik meestal volkomen vergeet dat dat toch eigenlijk niet normaal is.

Maar nadat ik het bovensstaande schreef, las ik dit: “Mr Jenrick said that the first 50,000 food parcels to those who are most vulnerable would be sent out this week”. Dat komt neer op medische, niet per se socio-economische zwakte, denk ik, want de regering organiseerde een systeem waarbij je je als “extremely vulnerable” voor het virus kon registreren.

Dat is dan wel weer heel goed.

Ik had begrepen dat die eerste pakketten nog een hele tiojd op zich zouden laten wachten.

Feel free to share your opinion below. (Note that I do screen comments on this website.)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.